top of page

Tirşik

3-4 demet tirşik otu
1 su bardağı dövme
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı bulgur
1 tabak ufalanmış tarhana
2-3 su bardağı un

bu malzemeleri ıslatacak kadar koyu ayran


Ele eldiven geçirilerek doğranan ot, dövme, nohut, bulgur, tarhana, tuz ve sıcak su ile hazırlanmış koyu ayran ile karıştırılır.En üste ot görülmüyecek şekilde un serpilir, tencerenin ağzı kapatılıp üstü bezlerle örtürülür.Sıcak bir yerde sabaha kadar bekletilir. Sabah ağzı açıldığında un kabarmış ve ot sararmış ise mayalanmış demektir.Yüzündeki unun bir kısmı alınarak kalan az bir kısmı da çorbaya karıştırılır, ateşe konur ve gelip gidip karıştırılarak pişirilir.İyi lezzetli bir tirşik çorbasının tadının ekşi olması gerekir.Ekşime olayı mayalanma işlemi sırasında gerçekleşir. Mayalama işlemi için çorbayı hazırlayan kişinin öfkesi hemen kabaran kişi olması veya hazırlık tamamlanıp, tencerenin üzeri bezlerle kapatılınca o ortamda kavga olursa ekşimenin tam olarak gerçekleşeceğine inanılır.

Afiyet olsun

Please reload

bottom of page